Ιταλία: Κρίση αλά ελληνικά Ο Μπερλουσκόνι ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος Μπόσι ζητά εκλογές

Αθήνα 

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις και στην Ιταλία καθώς η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τελεί υπό την τριπλή πίεση των Βρυξελλών, των κυβερνητικών εταίρων της Λέγκας του Βορρά και των εσωκομματικών «ανταρτών» αναφορικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα τρεις διαφωνούντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» και τρεις ακόμα που έχουν αποσκιρτήσει από το κόμμα ζητούν με επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στον τύπο την άμεση προκήρυξη εκλογών «προκειμένου να εφαρμόσει την ατζέντα των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν με τους ευρωπαίους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ταυτόχρονα και ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι (ο σημαντικότερος από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού) κάλεσε εμμέσως τον ιταλό πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές δηλώνοντας ότι «η επιλογή μιας νέας κυβέρνησης είναι προτιμότερη από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών».
Την ιδέα μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» με τη συμμετοχή τεχνοκρατών φαίνεται να απορρίπτει και ο Μπερλουσκόνι ο οποίος όμως πιέζεται από τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβει σκληρά μέτρα που προφανώς αδυνατεί να στηρίξει με τη σημερινή κοινοβουλευτική ισχύ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε από τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στις Κάννες ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης φέρνοντας προς έγκριση στο Κοινοβούλιο τις «αναθεωρημένες» προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2012 τις οποίες παρουσίασε ήδη στον Νικολά Σαρκοζί και την Άνγκελα Μέρκελ.

Αντίθετα ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε μετά τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα έπρεπε να διευρυνθεί η στήριξη στα απαιτούμενα μέτρα με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση κομμάτων εκτός του κεντροδεξιού συνασπισμού.

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται δηλώσεις επιχειρηματιών και τραπεζιτών όπως ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας Intesa Sao Paolo Κοράντο Πασέρα που δήλωσε σήμερα ότι «απαιτείται μια κυβέρνηση που θα δρα διαφορετικά από τη σημερινή» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η Ιταλία μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις» προκειμένου να «ξορκίσει« την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Εντωμεταξύ οι αγορές συνεχίζουν να ποντάρουν στον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα καθώς τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας πλησιάζουν επικίνδυνα τα προ μνημονίου επίπεδα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας (και της Ελλάδας ασφαλώς). Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έφτασε ξεπέρασε σήμερα το 6,3% ενώ η αντίστοιχη διαφορά (spread) με τους γερμανικούς τίτλους άγγιξε τα επίπεδα του 1995 φτάνοντας τις 462 μονάδες βάσης.
Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης