Ιταλία: Κοντά οι τίτλοι τέλους για την 65η μεταπολεμική κυβέρνηση- Ποια θα είναι η συνέχεια;

H τύχη της ιταλικής κυβέρνησης κρίνεται σήμερα, με τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, να ετοιμάζεται να εμφανιστεί ενώπιον της Γερουσίας στις 16:00 ώρα Ελλάδος (13:00 GMT), όπου πιθανότατα θα αναγκαστεί να υποβάλλει την παραίτησή του. Αν δεν το κάνει, η Λέγκα θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Και τα δύο σενάρια θα σημάνουν το τέλος της 65ης μεταπολεμικής κυβέρνησης στην Ιταλία, μόλις 14 μήνες μετά το σχηματισμό της. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. 

Τις εξελίξεις πυροδότησε η απόφαση του Ματέο Σαλβίνι, αρχηγού της Λέγκας, να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, με πρόφαση τη διαφωνία για ένα project υπερταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης και θέλοντας στην πραγματικότητα να εκμεταλλευθεί την απογείωση των ποσοστών του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Ο Σαλβίνι, με μία ακροδεξιά ατζέντα που στηρίζεται στη σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, αλλά και σε υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις, επιδιώκει πρόωρες εκλογές, που πιστεύει ότι θα τον οδηγήσουν στην αυτοδυναμία και τον πρωθυπουργικό θώκο. 

Ωστόσο δύο άσπονδοι «φίλοι», το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, θα επιχειρήσουν να ανακόψουν τα σχέδιά του, τουλάχιστον για φέτος.

Τα δύο κόμματα έχουν αρκετές ψήφους αθροιστικά να συγκροτήσουν μία συμμαχία για προσωρινή κυβέρνηση και να αφήσουν τον Σαλβίνι στα κρύα του λουτρού.

Αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις μέρους των στελεχών τους, όπως και να πείσουν τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ότι μπορούν να βάλουν στην άκρη τις σοβαρότατες διαφωνίες τους σε μία σειρά ζητημάτων και να συγκυβερνήσουν. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει επανειλημμένα ασκήσει οξύτατη κριτική στις θέσεις του Κινήματος των Πέντε Αστέρων το οποίο και θεωρεί άκρως λαϊκιστικό.

Κορυφαία στελέχη του όμως υποστηρίζουν ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μπει φρένο στα σχέδια του Σαλβίνι, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε κάλπες το φθινόπωρο, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό του 2020.

Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει εκ νέου την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ στο στόχαστρο των αγορών, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία η οικονομία της παλεύει να αποφύγει την ύφεση. 

Εν τω μεταξύ ακόμη και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που υπήρχαν σενάρια ότι θα συμμαχήσει με τη Λέγκα του Σαλβίνι, έχει αρχίσει να αλλάζει στάση.

Ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη του τάσσονται υπέρ της στήριξης μίας κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία δεν θα συμμετέχει η ακροδεξιά.

Μεταξύ άλλων ο στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, Τζάνι Λέτα, έχει προτείνει τη δημιουργία μίας διευρυμένης κυβέρνησης, δείχνοντας ως πιθανό πρωθυπουργό τον ανηψιό του Ενρίκο Λέτα, άλλοτε επικεφαλής της κυβέρνησης της κεντροαριστεράς.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης