Ιταλία: Ισχυρός σεισμός - Αναφορές για τουλάχιστον έξι νεκρούς

Ισχυρός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:36 π.μ. τοπική ώρα (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. Επικαλούμενο αναφορές αξιωματούχων το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI μεταδίδει πληροφορίες για τουλάχιστον έξι νεκρούς, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπερνά τους 10.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που διήρκησε 20 δευτερόλεπτα, εντοπίστηκε στο χωριό Ακούμολι, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 4 χλμ. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ από την πλευρά του έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ.

«Τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, αλλά δεν δείχνουν κανένα σημάδι ζωής» δήλωσε ο δήμαρχος του χωριού Ακούμουλι, Στέφανο Πετρούτσι. Όπως μετέδωσε η RAI επικαλούμενη την τοπική αστυνομία, άλλοι δύο άνθρωποι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους στο χωριό  Πεσκάρα Ντελ Τρόντο. Δύο σοροί ανασύρθηκαν -σύμφωνα με το Reuters- από τα συντρίμμια στο χωριό Αματρίτσε.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε. Πόλεις και χωριά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, με το ισχυρότερο πλήγμα να έχουν δεχθεί οι περιοχές Αματρίτσε, Ακούμουλι, Πόστα και Αρκουάτα Ντελ Τρόντο.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κτήρια κατέρρευσαν στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι ενώ η πολιτική προστασία και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις αναστατωμένων πολιτών. Μιλώντας στο κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος του Αματρίτσε ανέφερε ακόμη ότι η πρόσβαση σε δρόμους του χωριού έχει διακοπεί και πρόσθεσε πως ο ίδιος πρόκειται να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο της περιοχής για να εξακριβώσει αν υπάρχουν τραυματίες.

Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση.

Ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ανέφερε μέσω Twitter ότι μετά το σεισμό η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Πολιτών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης