Ισραηλινό μαχητικό ενεπλάκη με τουρκικά όταν παραβίασε τον εναέριο χώρο των κατεχόμενων στην Κύπρο

Τουρκικό και ισραηλινό μαχητικό

Επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα σε ισραηλινό και σε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αποκάλυψε ηιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος «παραβίασε», σύμφωνα με τους Τούρκους, στις 14 Μαΐου πέντε φορές τονλεγόμενο «εναέριο χώρο» των κατεχόμενων της Κύπρου. Το ισραηλινό αεροσκάφος παρέμεινε επί οκτώ λεπτά σταΚατεχόμενα.

Το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι «δόθηκε σήμα συναγερμού (scramble)» σε δύοτουρκικά F_16 που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, τα οποία απογειώθηκαν (οπλισμένα μεπυραύλους_ όπως το συνηθίζουν οι Τούρκοι) και βρέθηκαν στον αέρα των κατεχόμενων. Και η ανακοίνωσηαναφέρει ότι«εμπόδισαν το ισραηλινό αεροσκάφος να συνεχίζει να παραβιάζει το συγκεκριμένο εναέριοχώρο».

Παρά την προσεκτική αναφορά της τουρκικής ιστοσελίδας, τα τουρκικά αεροσκάφη φαίνεται ότι ενεπλάκησαν μετο ισραηλινό (επιχείρηση αναγνώριση και αναχαίτιση), κάτι που επισήμως ανακοινώνεται για πρώτη φορά όσοναφορά τα Κατεχόμενα.

Ο λεγόμενος «εναέριος χώρος» των Κατεχόμενων θεωρείται παράνομος από τους διεθνείς αεροπορικούςοργανισμούς και κάθε φορά που τουρκικά μαχητικά εισέρχονται σ΄ αυτόν, στην πραγματικότητα (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης