Ισραήλ: Παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους εν όψει της επίσκεψης Τραμπ

Οικονομικές παραχωρήσεις για τους Παλαιστινίους που είχε ζητήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε χθες το Ισραήλ, λίγες ώρες προτού φτάσει στη χώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μία επίσκεψη με στόχο να επιτύχει την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν «παγώσει» από το 2014.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας - μια ομάδα των ανώτατων υπουργών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου - αποφάσισε επίσης τη συγκρότηση μίας επιτροπής η οποία θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των προκεχωρημένων φυλακίων που έχουν κτιστεί χωρίς επίσημη έγκριση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Τραμπ θα αφιχθεί στο Ισραήλ σήμερα και στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τη Δυτική Όχθη για να συναντήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αργότερα θα μιλήσει στην Ιερουσαλήμ προτού κατευθυνθεί στη Ρώμη και μετά στις Βρυξέλλες.

«Αυτές είναι παραχωρήσεις πριν την άφιξη του Τραμπ οι οποίες δεν βλάπτουν τα συμφέροντα του Ισραήλ» ανέφερε διπλωματική πηγή του Ισραήλ. Οι παραχωρήσεις περιλαμβάνουν την οικοδόμηση δύο βιομηχανικών ζωνών στη Τζαλάμε στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και την Ταρκουμίγιε στα νότια, ενώ διατηρούν τη συνοριακή δίοδο της Γέφυρας Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, ανοικτή επί 24ωρης βάσης.

Το συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παλαιστινιακή οικοδομική δραστηριότητας σε περιοχές που ελέγχει και σημεία που προσάπτονται σε παλαιστινιακές αστικές ζώνες.

Μεταξύ των κυρίων διαφορών που έχουν οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστινίους είναι η επιμονή του Νετανιάχου οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εθνικό κράτος των Εβραίων και η αίτηση των Παλαιστινίων να σταματήσουν οι ισραηλινές εποικίσεις στη Δυτική Όχθη.

Η επιτροπή που θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των ισραηλινών φυλακίων θα εργαστεί για τρία χρόνια, η ακριβής της ευθύνη όμως δεν έχει προσδιοριστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συμβουλίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης