Ισπανία: Υγεία και Παιδεία θύματα της λιτότητας Ραχόι

Ραχόι

H σκληρή λιτότητα στην Ισπανία "κουρεύει" δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία.Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στους παραπάνω τομείς, με τα εργατικά συνδικάτα να κηρύττουνουν διαδηλώσεις σε πανεθνικό επίπεδο στα τέλη του μήνα.

Τα νέα μέτρα θα αφαιρέσουν περίπου 7 δισ. ευρώ από τον κοινωνικό προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια για την παιδεία.

Οι περικοπές αυτές θα καταστήσουν δυνατή τη «βιωσιμότητα» του εθνικού συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα θα αποθαρρύνουν τους Ισπανούς από την αγορά μη απαραίτητων φαρμάκων, υποστήριξε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Μειώσεις θα υπάρξουν επίσης και στον αριθμό των σχολείων και των καθηγητών, θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών, ενώ θα αυξηθεί και το ωράριο εργασίας των καθηγητών. Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως τα δίδακτρα για τα Πανεπιστήμια θα αυξηθούν κατά 50%.

«Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες» απολογήθηκε προχθες από την Κολομβία ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, του οποίου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περικοπές 27 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να μειώσει στο 5,3% φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που το 2011 έκλεισε στο 8,5%.

Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, CCOO και UGT, κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για την 29η Απριλίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «μία οικονομική και κοινωνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», κατεδαφίζοντας βασικούς πυλώνες του κράτους πρόνοιας

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης