Ισπανία: Σημαντικά ενισχυμένος ο Σάντσεθ από τις τριπλές κάλπες

Σημαντικές νίκες, σε τρεις διαφορετικές κάλπες, από τις οποίες βγαίνουν ενισχυμένοι ενόσω προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, σημείωσαν χθες οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ.

Στα τέλη Απριλίου, ο Σάντσεθ κατάφερε να κερδίσει στις εθνικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στις χθεσινές τριπλές κάλπες, εκτιμώντας ότι ένα καλό εκλογικό προβάδισμα θα αυξήσει τη διαπραγματευτική του δεινότητα με τα μικρότερα κόμματα, σχολιάζουν οι «new York Times».

Είχε δίκιο. Οι Ισπανοί εξέλεξαν χθες περισσότερους από 8.000 δημάρχους και κυβερνήτες σε 12 από τις 17 περιφέρειες της χώρας, καθώς επίσης μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν τις περισσότερες ψήφους στις 10 από τις 12 περιφέρειες, ανοίγοντας επίσης τον δρόμο για τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Αριστερά έχασε δύο μεγάλες μάχες, στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη.

Στη μεν Μαδρίτη, η τριπλή συμμαχία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των κεντροδεξιών Ciudadanos (Πολιτών) και του ακροδεξιού Vox, μπορούν να καταλάβουν τη δημαρχία.

Στη Βαρκελώνη, η απερχόμενη δήμαρχος Άντα Κολάου έχασε για λίγες ψήφους την πρωτιά από τον υποψήφιο της Εθνικιστικής Αριστεράς (ERC) Έρνεστ Μαραγάλ, ο οποίος και θα είναι ο νέος δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας δίχως συγκλονιστικού απροόπτου – εάν δεν  προκύψει μία ανοίκεια συμμαχία.

Το ακροδεξιό Vox αν και δεν εξασφάλισε τα επιθυμητά γι’ αυτό αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο σε ορισμένες δημαρχίες της χώρας. Το Vox εξασφάλισε επίσης τις πρώτες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης