Ισπανία: Ποινές κάθειρξης έως 13 ετών στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Ποινές κάθειρξης εννέα έως 13 ετών επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, τον Οκτώριο του 2017.

Στους άλλους τρεις κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανυπακοή, επιβλήθηκαν μόνο χρηματικά πρόστιμα.

Και οι 12 πολιτικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Η απόφαση, η οποία ανακοινώνεται περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου στην Ισπανία, αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις στην Καταλονία.

Η μεγαλυτερη ποινή επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, τον Οριόλ Ζουνκέρας. Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 ετών στον Ζουνκέρας.

Ο ίδιος, σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του, την οποία έγραψε στη φυλακή και η οποία δημοσιοποιήθηκε από το κόμμα του, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), διαβεβαίωσε πως το αυτονομιστικό κίνημα θα επανέλθει «ακόμα ισχυρότερο».

Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει διαφύγει στο Βέλγιο έκανε λόγο για «θηριωδία».

Την 1η Οκτωβρίου 2017, παρά την απαγόρευση από την ισπανική Δικαιοσύνη, διοργανώθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, υπό τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η ψηφοφορία, την οποία η Μαδρίτη δεν αναγνώρισε αμαυρώθηκε από τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών εναντίον ψηφοφόρων με τουλάχιστον 92 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, το «ναι» στην απόσχιση υπερίσχυσε με ποσοστό 90,18%, με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε 43%. 

Στις 3 Οκτωβρίου, σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε δηλώνει ότι το κράτος πρέπει «να εγγυηθεί τη συνταγματική τάξη». Επιπλέον, καταγγέλλει την «απαράδεκτη ανεντιμότητα» της καταλανικής ηγεσίας.

Ως απάντηση ο Πουτζντεμόν απειλεί να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας ελλείψει διαλόγου. Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι καλεί τους Καταλανούς ηγέτες να διαλύσουν το κοινοβούλιο και να προκηρύξουν πρόωρες περιφερειακές εκλογές.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης