Ισπανία: Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν στις χθεσινές διαδηλώσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες στις κινητοποιήσεις και στη γενική 24ωρη απεργία σε όλη την Ισπανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βαρκελώνη, όπου διαδηλωτές έκαψαν κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες σε κτίρια. Η αστυνομία έκανε χρήση βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ και δακρυγόνων για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε σοβαρά. Συνολικά, η αστυνομία προέβη σε 176 συλλήψεις και καταγράφηκαν 104 τραυματισμοί, περιλαμβανομένων 58 αστυνομικών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, που χαρακτήρισε πάντως την χθεσινή ημέρα «ήρεμη» και τις συνέπειες της κινητοποίησης περιορισμένες.

Πορείες έγιναν σε πάνω από 100 πόλεις στη χώρα.

Η απεργία προκηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου το οποίο διέπει τις εργασιακές σχέσεις ώστε να γίνει ευκολότερο και φθηνότερο για τους εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους. Τα συνδικάτα CCOO και UGT ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση Ραχόι θα αντιμετωπίσει σειρά κινητοποιήσεων εάν δεν τροποποιήσει την μεταρρύθμιση αυτή.

Ωστόσο η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του Ραχόι, η Φάτιμα Μπάνιεθ, είπε ότι η μεταρρύθμιση, την οποία υποστηρίζουν οι εταίροι της Ισπανίας στην ΕΕ, είναι «ασταμάτητη». Στόχος της είναι, πρόσθεσε, να μειωθεί η ανεργία, η οποία βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό 23%.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα το 77% των εργαζόμενων απέργησαν. Αντίθετα το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η συμμετοχή ήταν «μέτρια» με λιγότερο από το 17% των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης να λαμβάνουν μέρος στην κινητοποίηση. Πάντως τα περισσότερα εργοστάσια παρέλυσαν, κι ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδόν δεν λειτούργησαν καθόλου. Μεγάλη συμμετοχή κατεγράφη στους τομείς των βιομηχανιών μετάλλου, χημικών, υφασμάτων και τροφίμων, στις κατασκευές, στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στα ταχυδρομεία και στα λιμάνια. Τα τρένα, τα μετρό και τα λεωφορεία εκτέλεσαν περίπου το 30% των δρομολογίων τους, ενώ πάνω από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν.

«Η κυβέρνηση δεν ακούει τα δικαιώματά μας, θέλει να πεινάσουμε όλοι», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στην διαδήλωση στην Μαδρίτη.

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περικοπές 35 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει στη βουλή. Οι περικοπές χαιρετίστηκαν από την ΕΕ, η οποία επέτρεψε στην Ισπανία να χαλαρώσει το στόχο της για τον περιορισμό του ελλείμματος στο 5,3% από 4,4% του ΑΕΠ για φέτος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης