Ιράν: Παιχνίδι πολέμου με βρετανικό τάνκερ στο στενό του Ορμούζ

Μεγάλη ένταση στο Στενό του Ορμούζ, μετά τη «σύλληψη» ενός βρετανικού τάνκερ από του Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Η Τεχεράνη διαμηνύει πως το δεξαμενόπλοιο «παραβίασε τους διεθνείς κανόνες», ενώ η βρετανική πλευρά προειδοποιεί με άμεσα μέτρα αν δεν αφεθεί ελεύθερο. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που είναι έκδηλη η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Το Ιράν ακινητοποίησε το Stena Impero ύστερα από ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη με ένα αλιευτικό σκάφος, διατείνεται η Τεχεράνη, η οποία αναφέρει πως το ψαράδικο επιχείρησε να ειδοποιήσει το τάνκερ, το πλήρωμά του, όμως, δεν έδωσε καμία σημασία.

Το 23μελες πλήρωμα του τάνκερ θα κρατηθεί στο πλοίο μέχρι το τέλος της έρευνας, δήλωσε ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Fars, σύμφωνα με το CNNi.

Η Βρετανία έχει προειδοποίησε με «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που το Ιράν δεν απελευθερώσει άμεσα το δεξαμενόπλοιο.

«Αυτή η σύλληψη είναι απαράδεκτη. Είναι βασικό να τηρείται η ελεύθερη ναυσιπλοήγησης και όλα τα πλοία να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης