Ιράν: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν για τις βουλευτικές εκλογές την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση, κυρίως εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ οι σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον δεν προβλέπεται να βελτιωθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς χιλιάδες μετριοπαθείς υποψήφιοι αποκλείστηκαν.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) και η ψηφοφορία αναμένεται να διαρκέσει 10 ώρες. Περίπου 58 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στη βουλή που διαθέτει 290 μέλη μεταξύ των 2.900 υποψηφίων.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ήταν ο πρώτος που ψήφισε. «Η ψήφος είναι θρησκευτικό καθήκον, το οποίο επίσης διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν», δήλωσε. «Καλώ τους Ιρανούς να πάνε να ψηφίσουν νωρίς».

Το Συμβούλιο των Φρουρών είναι αυτό που αποφασίζει αν θα εγκρίνει ή όχι τις υποψηφιότητες. Φέτος απέρριψε τις υποψηφιότητες χιλιάδων μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών καθιστώντας αυτές τις εκλογές ουσιαστικά μάχη μεταξύ συντηρητικών και υπερσυντηρητικών.

Σε αυτό προστίθεται και η ευρεία δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές πολιτικές, δύο παράγοντες που προμηνύουν ότι οι μεταρρυθμιστές του προέδρου Χασάν Ροχανί θα χάσουν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει την πολιτική του ανοίγματος προς το εξωτερικό που ασκεί από το 2013 όταν ανέλαβε την εξουσία.

Αντίθετα οι συντηρητικοί και οι υπερσυντηρητικοί, οι οποίοι μεταξύ άλλων απορρίπτουν τη διεθνή συμφωνία που έχει συνάψει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ελπίζουν σε κέρδη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης