Ιράκ: Οριστικά πρώτος στις εκλογές ο εθνικιστής σιίτης κληρικός Σαντρ

Τα οριστικά αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ επιβεβαίωσαν νωρίς το πρωί την επικράτηση του εθνικιστή, σιίτη ιερωμένου Μοκντάντα Σαντρ έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι, τον οποίο στηρίζει η διεθνής κοινότητα.

Όμως όλες οι πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού παραμένουν ανοικτές, καθώς κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα - συνασπισμούς δεν κατάφερε να κερδίσει περισσότερες από περίπου 50 έδρες στο κοινοβούλιο, μετά τις εκλογές της 12ης Μαΐου, που σημαδεύτηκαν από αποχή - ρεκόρ. Έτσι «Η πορεία για τη Μεταρρύθμιση» του κ. Σαντρ δεν είναι βέβαιο ότι θα κυβερνήσει το Ιράκ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού είχαν αρχίσει ήδη μετά το τέλος της ψηφοφορίας πριν μία εβδομάδα, υπό την προστασία των δύο δυνάμεων που ασκούν επιρροή στο Ιράκ - των ΗΠΑ και του Ιράν - οι οποίες απορρίπτουν τον σιίτη ηγέτη.

«Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αυτή των συμφωνιών επί της αρχής, τώρα θα εισέλθουμε στη φάση του σχηματισμού συνασπισμών» για να συζητήσουμε σωστά, εκτίμησε ο Ιρακινός πολιτικός αναλυτής Χίσαμ Αλ Χασέμι.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, που πήρε αρκετές ημέρες και τις πολλές αναβολές στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, η συμμαχία μεταξύ του Σαντρ και των κομμουνιστών συγκέντρωσε 54 έδρες.

Ο συνασπισμός της Χασντ Αλ Σάαμπι, σιιτικής πολιτοφυλακής που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και στηρίζεται από το Ιράν, κέρδισε 47 έδρες. Η «Συμμαχία για τη Νίκη» του Αμπάντι, που ορίστηκε πρωθυπουργός το 2014 έπειτα από μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, 42.

«Η μεταρρύθμιση κέρδισε και η διαφθορά αποδυναμώθηκε», έσπευσε να σχολιάσει στο Twitter ο Μοκντάντα Σαντρ, μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, ο Ιρανός στρατηγός Γασέμ Σολεϊμανί, εκπρόσωπος της Τεχεράνης που ασχολείται τακτικά με τις ιρακινές υποθέσεις, έφτασε στη Βαγδάτη προκειμένου να συσπειρώσει τις συντηρητικές φιλοϊρανικές σιιτικές δυνάμεις για να αντιταχθούν στον επίσης σιίτη Σαντρ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης