Ιράκ: Εκατοντάδες οι νεκροί και τον Απρίλιο

Οι Αμερικανοί έφυγαν από το Ιράκ. Η βια έμεινε και μάλιστα είναι πρωτοφανής για χώρα που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε αυτοδιαχείριση. Δείτε απολογισμό για τον περασμένο μήνα: Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 439 πολίτες και 161 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επεισόδια τον Απρίλιο. Πρόκειται για απολογισμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Μάρτιο.

Αν και τον Απρίλιο σημειώθηκαν οι περισσότερες δολοφονίες στο Ιράκ από το 2008, ο απολογισμός δεν ήταν τόσο βαρύς όσο στο αποκορύφωμα της διαθρησκευτικής βίας, την περίοδο 2006-2007.

Θυμίζουμε ότι Ιρακινοί Σουνίτες διαδηλώνουν από τον Δεκέμβριο του 2012 εναντίον της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι τους περιθωριοποιεί και μονοπωλεί την εξουσία αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003.(Ουσιαστικά έχουμε έναν εμφύλιο Σουνιτών-Σιιτών).

Ορισμένες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση αποκλιμάκωσαν για λίγο την κατάσταση. Ωστόσο, αιματηρή έφοδος δυνάμεων  ασφαλείας σε καταυλισμό διαδηλωτών στην πόλη Χαουίτζα στις 23 Απριλίου πυροδότησε νέες συγκρούσεις που εξαπλώθηκαν σε διάφορες περιοχές των Σουνιτών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης