Ιορδανία: Οικονομική βοήθεια από αραβικά κράτη, Ε.Ε. εν μέσω σφοδρών διαδηλώσεων για τα μέτρα λιτότητας

Οικονομική βοήθεια ύψους 2,5 δισ. δολαρίων δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν στην Ιορδανία η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ. Η χώρα, η οποία γειτονεύει με τη Συρία, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ιράκ, βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεσπάσει μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μνημονίου με το ΔΝΤ. Το επίσημο ποσοσό ανεργίας ανέρχεται στο 18,5%, αν και υπολογίζεται ότι στην πραγματικότητα είναι αρκετά υψηλότερο, ενώ περισσότερο από το 20% του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας. Η χώρα καλείται δε να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες. 

Υπό τις συνθήκες αυτές τα τρία κράτη επικαλούμενα «στενούς αδελφικούς δεσμούς» αποφάσισαν να χορηγήσουν τη βοήθεια. Το ίδιο αποφάσισε να πράξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και το ποσό είναι σαφώς μικρότερο. Όπως ανακοίνωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα δοθεί στην Ιορδανία βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα, τόνισε, θα διατεθούν για τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων στη χώρα, που «διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή».  

Υπενθυμίζεται ότι η Ιορδανία έχει υπογράψει από το 2002 συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., ενώ από το 2010 απολαμβάνει ειδική εμπορική σχέση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης