Ιορδανία: Νέες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Αμάν

Νέα μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ιορδανία με αίτημα την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει κατακραυγή.

Για έβδομη συνεχόμενη νύχτα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Αμάν για να διαδηλώσουν εν μέσω του ραμαζανιού, όπως ανέφερε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Aνταποκριτής του Reuters μετέδωσε πως οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «ψωμί, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη».

Στη διάρκεια της διαδήλωσης ξέσπασαν αψιμαχίες ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που αναπτύχθηκαν κατά μεγάλους αριθμούς, και διαδηλωτές καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν και να μην τους επιτρέψουν να φθάσουν στην έδρα της κυβέρνησης. Πολλοί διαδηλωτές λιποθύμησαν. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από μαχαίρι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA. Ο άνδρας που μαχαίρωσε τον αστυνομικό συνελήφθη.

Η παραίτηση τη Δευτέρα του πρωθυπουργού της χώρας και η έκκληση του μονάρχη Αμπντάλα Β΄ να υπάρξει «πλήρης αναθεώρηση» του σχεδίου νόμου για τη φορολογία εισοδήματος δεν ήταν αρκετές για να κατευναστούν οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων Ιορδανών. Η βασική διεκδίκηση των διαδηλωτών προς το κοινοβούλιο είναι να μπει το σχέδιο νόμου στο συρτάρι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης