Ινδονησία: Δεκάδες νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι στην πόλη Παλού

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε τσουνάμι και έπληξε την πόλη Παλού στο νησί Σουλαουέζι την Παρασκευή, με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων να παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ένα τσουνάμι ύψους έως και δύο μέτρων σάρωσε την πόλη Παλού, αφότου το τουριστικό θέρετρο επλήγη από ισχυρό σεισμό 7,5 βαθμών.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι «πολλά πτώματα» έχουν βρεθεί κατά μήκος της ακτής της Παλού. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σουτόπο Πουρούο Νουγκρόχο, τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφή αυτή, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

«Δεν έχουμε συνολικές πληροφορίες ακόμη επειδή έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες. Πολλά πτώματα βρέθηκαν κατά μήκος της ακτής εξαιτίας του τσουνάμι, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε αριθμούς», σημείωσε ο ίδιος.

Ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν τα νερά της θάλασσας να σκεπάζουν τα σπίτια κατά μήκος της ακτογραμμής, σκορπίζοντας εμπορευματοκιβώτια και πλημμυρίζοντας ένα τέμενος στην πόλη.

«Σοροί θυμάτων βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, επειδή άνθρωποι χτυπήθηκαν από συντρίμμια κτηρίων που είχαν καταρρεύσει ή παρασύρθηκαν από τα νερά του τσουνάμι...» δήλωσε ο ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε το μέγεθος του δεύτερου σεισμού από τους 7,7 βαθμούς, όπως είχε πει αρχικά, στους 7,5.

Το Σάββατο οι αρχές εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η περιοχή σειόταν απο μετασεισμούς.

Πάνω από 600.000 άνθρωποι ζουν στην Ντονγκάλα και το Παλού

Το 2004, ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε ανοικτά του νησιού Σουμάτρα προκάλεσε τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 226.000 άνθρωποι σε 13 χώρες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 120.000 στην Ινδονησία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης