Ιδιωτικοποιούνται τρεις Ισλανδικές τράπεζες

Glitnir Ισλανδία

Στην ιδιωτικοποίηση των τριών τραπεζών που είχε στηρίξει οικονομικά κατά την εποχή της κρίσης του 2008 προσβλέπει προς τα τέλη του έτους η ισλανδική κυβέρνηση, αρχίζοντας με την Islandsbanki, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία συμμετοχών.

Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι Glitnir, Kaupting και Landsbanki -οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας- υπέκυψαν κατά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οδηγώντας την Ισλανδία και τους 320.000 κατοίκους της σε βαθιά ύφεση και αναγκάζοντας τη χώρα να δανεισθεί περίπου 10 δισ. δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διεθνείς πιστωτές.

Το ισλανδικό κράτος διατηρεί μερίδιο 5% στην Islandsbanki (πρώην Glitnir), 13% στην Arion Bank (πρώην Kaupthing) και περίπου 81% στη Landsbanki. Οι πιστωτές που ελέγχουν τα περιουσιακά στοιχεία των χρεοκοπημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ελέγχουν τα υπόλοιπα ποσοστά.

«Η Κρατική Εταιρεία Χρηματοοικονομικών Επενδύσεων της Ισλανδίας (ISFI) θεωρεί συνετό να αρχίσει με την πώληση των μικρότερων μεριδίων ελέγχου και με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής αργότερα σε ξεχωριστές φάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας συμμετοχών.

«Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα στοιχεία ενεργητικού που θα τεθούν προς πώληση θα είναι το ποσοστό συμμετοχής της ισλανδικής κυβέρνησης στην Islandsbanki προς το τέλος του έτους», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ISFI.

Στόχος της κρατικής εταιρείας συμμετοχών είναι η πώληση των μεριδίων σε Arion Bank και Landsbanki το 2013, ενώ η πώληση της Landsbanki θα γίνει σε διάφορες φάσεις. Η αξία του κρατικού μεριδίου στη Landsbanki υπολογίζεται στα 122 εκατ. κορόνες (729.882 ευρώ).

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

Δείτε επίσης