Ιαπωνία: Τουλάχιστον 35 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαγκίμπις

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καταστροφικού περάσματος του τυφώνα Χαγκίμπις στην Ιαπωνία, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ. Σπίτια βυθισμένα στα νερά, κατολισθήσεις, χείμαρροι, είναι το σκηνικό που άφησε πίσω του ο τυφώνας, ο οποίος έφερε σφοδρές βροχοπτώσεις, σπέρνοντας την καταστροφή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στην κεντρική και στην ανατολική Ιαπωνία.

Κάτοικοι θάφτηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων, πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους, ή σκοτώθηκαν όταν τα αυτοκίνητά τους παρασύρθηκαν από χείμαρρους, ανάμεσά τους κι ένα παιδί. Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, ο πιο πρόσφατος απολογισμός από το φονικό πέρασμα του τυφώνα ανέρχεται σε 35 νεκρούς και 11 αγνοούμενους.

Εκτεταμένες πλημμύρες συνεχίζουν να πλήττουν την κεντρική νομαρχία Ναγκάνο, όπου αντιπλημμυρικό ανάχωμα υποχώρησε, με αποτέλεσμα τα νερά του ποταμού Τσικούμα να σαρώσουν κατοικημένη περιοχή και σπίτια να πλημμυρίσουν ως τον πρώτο όροφο.

«Αυτή τη στιγμή 110.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, ακτοφύλακες και στρατιωτικοί (...) κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κι αυτό θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα», διαβεβαίωσε αργά την Κυριακή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται 31.000 στρατιωτικοί με 130 αεροσκάφη, κυρίως ελικόπτερα. Πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK εικονίζουν ένα από αυτά να διασώζει κατοίκους παγιδευμένους πάνω σε σκεπές σπιτιών στη Ναγκάνο.

Ένας 70χρονος βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από ύψος 40 μέτρων, καθώς προσπαθούσε να αναρριχηθεί για να φθάσει στην καμπίνα ελικοπτέρου στο Ιουάκι, στη νομαρχία Φουκουσίμα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος στο Τόκιο.

Βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σωστικά συνεργεία απομάκρυναν με πλεούμενα ηλικιωμένους, ανάμεσά τους ορισμένους ακόμη σε αναπηρικά αμαξίδια, από οίκο ευγηρίας. 

Ως χθες το απόγευμα εξακολουθούσε να τελεί σε ισχύ η οδηγία κατεπείγουσας απομάκρυνσης από τα σπίτια τους για περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους. Πάνω από 135.000 υπάκουσαν στην οδηγία των αρχών και βρίσκονται σε καταφύγια.

Ο τυφώνας Χαγκίμπις έφθασε πάνω από το έδαφος το Σάββατο περί τις 19:00 (τοπική ώρα· 13:00 ώρα Ελλάδας) κι άρχισε να σφυροκοπεί την ιαπωνική πρωτεύουσα περί τις 21:00 (15:00), συνοδευόμενος από ριπές ανέμου που έφθαναν έως και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Ένα φορτηγό πλοίο που έπλεε υπό σημαία Παναμά ναυάγησε προχθές Σάββατο στον Κόλπο του Τόκιο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο από τα μέλη του πληρώματός του να χάσουν τη ζωή τους. Άλλοι τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν, όμως αναζητούνται οι έξι που απομένουν.

Την Κυριακή το απόγευμα 111.000 οικιακοί πελάτες των εταιρειών ηλεκτρισμού δεν είχαν ηλεκτροδότηση, ενώ ο τυφώνας Χαγκίμπις παρέλυσε τις συγκοινωνίες στην αχανή περιφέρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας και η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε αργία. Η κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών επαναλήφθηκε κανονικά χθες, αλλά οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν αποκατασταθεί μόνον εν μέρει.

Η Ιαπωνία πλήττεται περίπου από 20 τυφώνες κάθε χρόνο. Πριν από τον Χαγκίμπις, ο Φασάι στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στις αρχές του Σεπτεμβρίου και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στην Τσίμπα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης