Θρήνος και υστερία για την απώλεια της «Σιδηράς Κυρίας της Ινδίας»

Θρήνος σε επίπεδα υστερίας αυτές τις ημέρες το κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της νότιας Ινδίας, καθώς πέθανε σε ηλικία 68 ετών η επικεφαλής του, Τζ.Τζαγιαλαλίθα. Πολλοί την αποκαλούσαν «Σιδηρά Κυρία της Ινδίας». Υπήρξε ένα από τα πλέον δημοφιλή και αγαπητά πρόσωπα της χώρας. Αλλά και τα πλέον αμφιλεγόμενα.

Γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1948. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, ο οποίος αν και δικηγόρος, σκόρπισε όλη την περιουσία του και πέθανε στην αφάνεια. Αριστη μαθήτρια η ίδια, σπούδασε μουσική, χορό και υποκριτική για να γίνει μια από τις πλέον δημοφιλείς ηθοποιούς του ινδικού κινηματογράφου. 

Ένας από τους συμπρωταγωνιστές της στις 100 και πλέον ταινίες που γύρισε την έβαλε στην πολιτική. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο το 1989 και ανέβηκε ταχύτατα τα σκαλιά μέχρι την ηγεσία του κόμματος ΑΙΑDMK. Το 1990 έγινε πρόεδρος του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού.

Οι οπαδοί της έχουν να λένε για τις προσπάθειες που έκανε να καταπολεμήσει τη φτώχεια και να φέρει ανάπτυξη στο κρατίδιο.

Οι αντίπαλοί της απαντούν ότι δημιούργησε μια μορφή λατρείας γύρω από το πρόσωπό της, την ώρα που ο προσωπικός της πλούτος αυξανόταν ραγδαία.

Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία της και μόνο προκαλούσε υστερία στον κόσμο, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι να θέλουν να καούν και ζωντανοί. Δεν είναι τυχαίο ότι την αποκαλούσαν «Amma» (μητέρα).

Αλλά ποτέ δεν έλειψαν οι κατηγορίες για διαφθορά. 

Το 1996 -όταν έληξε η πρώτη της θητεία στην προεδρία του κρατιδίου- οι Αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην οικία της στο πλαίσιο έρευνας για υποθέσεις κακοδιαχείρισης. Λέγεται ότι βρήκαν τεράστιες ποσότητες διαμαντιών, ρούχων και 750 ζευγάρια παπούτσια.

Καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλακή, αλλά το κόμμα της ξανακέρδισε τις εκλογές το 2001 και η ίδια επανήλθε -αν και δεν ήταν βουλευτής- στην ηγεσία του κρατιδίου.

Μικρή επίδραση στην δημοτικότητά της είχαν οι κατηγορίες και οι καταγγελίες για σκάνδαλα που δεν έλεγαν να σταματήσουν. Το 2011 εξελέγη για τρίτη θητεία, ενώ το 2014 οι οπαδοί της τής ζητούσαν να κάνει το μεγάλο βήμα και να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Για εκείνους είχε έρθει η ώρα να αποκτήσει η χώρα και πάλι γυναίκα πρωθυπουργό.

Ο θάνατος όμως την πρόλαβε. Στο κρατίδιο, όπου οι Αρχές φοβούνται ότι η υστερία από την απώλεια μπορεί να φτάσει να φτάσει σε ακραίο σημείο να καούν άνθρωποι ζωντανοί, κηρύχθηκε 7ήμερο πένθος.

Στην κηδεία της θα δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός Ναρτέντρα Μόντι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης