Θα αποκατασταθούν - εν μέρει - οι επικοινωνίες του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να αποκαταστήσει εν μέρει τις επικοινωνίες του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει προσφύγει στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο από το 2012, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο ιστότοπος WikiLeaks.

«Ο Ισημερινός ενημέρωσε τον διευθυντή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ότι θα τερματίσει το καθεστώς απομόνωσης το οποίο του είχε επιβληθεί, έπειτα από μια συνάντηση την Παρασκευή ανάμεσα σε δύο ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο», γνωστοποίησε ο ιστότοπος με ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, ο Μορένο είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών με τους Πρόσφυγες,  Φιλίπο Γκράντι και τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ για την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, Ντέιβιντ Κέι.

Η αρχισυντάκτρια του WikiLeaks, Κριστίν Χράφνσον, χαρακτήρισε «θετική» αυτή την απόφαση του Κίτο, αν και έκρινε «εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι η ελευθερία της έκφρασης (του Ασάνζ) παραμένει ακόμη υπό περιορισμό».

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι διακόπτει τη λειτουργία των «συστημάτων» επικοινωνίας «με το εξωτερικό» του Αυστραλού, κρίνοντας ότι παρέβη τη «γραπτή δέσμευσή του να μην αναρτά μηνύματα που αποτελούν παρέμβαση στη σχέση (του Ισημερινού) με άλλα κράτη».

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, το Κίτο εγκατέστησε τότε τρεις συσκευές παρεμβολής μέσα στην πρεσβεία «για να εμποδίζει τον κ. Ασάνζ να επικοινωνεί με κινητό τηλέφωνο ή μέσω Διαδικτύου».

Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε έπειτα από μια σειρά αναρτήσεων του Ασάνζ στο Twitter με τις οποίες είχε καταγγείλει ιδίως τη σύλληψη του Καταλανού πρώην προέδρου και αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς και τις κυρώσεις που επέβαλε το Λονδίνο σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της υπόθεσης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Ο Ισημερινός πληροφόρησε τον κ. Ασάνζ ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να συνεχίσει την πολιτική του κ. Μορένο που συνίσταται στον περιορισμό της έκφρασης των απόψεών του», διευκρίνισε ο ιστότοπος.

Ο 47χρονος Ασάνζ βρήκε άσυλο τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στην προσπάθεια του να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείτο από τα τέλη του 2010 εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες αρνείτο. Η υπόθεση έχει μπει στο μεταξύ στο αρχείο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης