Η Amazon αγοράζει την Zoox και επενδύει δυναμικά στον κλάδο της αυτοκίνησης

Η Amazon θα καταβάλει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την αυτοκινητοβιομηχανία Zoox, εξειδικευμένη στην αυτόνομη αυτοκίνηση.

Η Zoox ιδρύθηκε το 2014 από τον Αυστραλό καλλιτέχνη και σχεδιαστή Τιμ Κέντλεϊ-Κλέι και τον Τζέσι Λέβινσον, γιο του προέδρου της Apple Αρθουρ Λέβινσον. Ο Τζέσι Λέβινσον ανέπτυξε τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, όντας φοιτητής στο Στάνφορντ.

Εως τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με το Bloomberg, η Zoox είχε συγκεντρώσει 800 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια, ενώ στα τέλη της χρονιάς εκείνης ήταν η πρώτη που έλαβε έγκριση για παροχή υπηρεσιών μεταφοράς με αυτόνομη οδήγηση στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του κλάδου του αυτοκινήτου και των διοικήσεων των εταιρειών του, η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης είναι μία από τις δύο πιο μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η αυτόνομη οδήγηση και η ηλεκτροκίνηση αποτελούν το νέο πεδίο δράσης των διεθνών αυτοκινητοβιομηχανιών. Κι αυτό τις κάνει να επενδύουν στις σχετικές τεχνολογίες, αλλά και να επιδιώκουν σθεναρά συμμαχίες με ανταγωνίστριές τους, ώστε να επωμιστούν τα υψηλά κόστη και να μοιραστούν εκ των υστέρων τα κέρδη.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση Fiat Chrysler και PSA, ενώ είχε προηγηθεί και η εξαγορά τής κάποτε ζημιογόνου Opel από την τελευταία. 


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης