Η Χιλή προχωρά στη μερική αποποινικοποίηση των αμβλώσεων (Πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίαση)

Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων για λόγους υγείας ή όταν πρόκειται για υπόθεση βιασμού. Το ευαίσθητο για την κοινωνία ζήτημα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της προέδρου Μπατσελέτ, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται.

Η συζήτηση ήταν πολύωρη, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια ακόμα και εντός του Κογκρέσου. 

Τελικά, οι γερουσιαστές ενέκριναν επί της αρχής τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε τρεις περιπτώσεις: σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, αν το έμβρυο δεν έχει πιθανότητα να ζήσει και σε υποθέσεις βιασμών.

Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Βουλή και κατόπιν η πρόεδρος να το επικυρώσει ώστε η Χιλή να βγει από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες δεν επιτρέπονται οι αμβλώσεις σε καμία περίπτωση.

Επίσημα, στη Χιλή καταγράφονται περίπου 30.000 αμβλώσεις, αλλά στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι οι παράνομες επεμβάσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 160.000.

Μέχρι το 1989, η άμβλωση επιτρεπόταν στη Χιλή για τους παραπάνω λόγους. Αλλά πριν εγκαταλείψει την εξουσία, ο δικτάτορας Πινοτσέτ (1973-1990) αποφάσισε ολική απαγόρευση.

Πάντως, η δεξιά αντιπολίτευση, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει πλειοψηφία μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχει δεσμευθεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης