Η Τουρκία ρίχνει «γέφυρες» στη Γερμανία

Την ώρα που οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον παραμένουν τεταμένες και οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να καθησυχάσουν τις αγορές κρίνονται αναποτελεσματικές, η τουρκική πλευρά επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με τη Γερμανία και συνολικά τη βελτίωση των σχέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες είχε έλθει σε ρήξη τα τελευταία χρόνια. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να επισκεφθεί σε μία εβδομάδα το Βερολίνο και θέλει να στείλει σαφές μήνυμα καλής θέλησης. . 

Η αποφυλάκιση αυτή μειώνει τον αριθμό των υπηκόων της Γερμανίας οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούνται φυλακισμένοι από τις τουρκικές αρχές για πολιτικούς λόγους σε πέντε. Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είχαν συλληφθεί 35 Γερμανοί. Οι περισσότεροι κατηγορήθηκαν ότι ήταν μέλη κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρεται κατά την Άγκυρα να βρισκόταν πίσω από την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν. Οι φυλακίσεις είχαν επιδεινώσει αισθητά τις διμερείς σχέσεις, ενώ και τα διαρκή ξεσπάσματα του Ερντογάν κατά της Ε.Ε και συνολικά της Δύσης δεν βοηθούσαν σε αποκλιμάκωση της έντασης.  

Σημειώνεται ότι τρία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης επισκέπτονται αυτές τις ημέρες το Βερολίνο, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν. Ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος έκανε λόγο για μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. «Αφήσαμε τις εντάσεις πίσω μας», υποστήριξε.

Ο Αλμπαϊράκ συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε η οικονομική κρίση στην Τουρκία και το πώς επηρεάζονται οι δεκάδες γερμανικές επιχειρήσεις, που διαθέτουν ισχυρή παρουσία στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Δεν έγινε πάντως καμία νύξη σε ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από το Βερολίνο, αν και πρόκειται για ένα σενάριο, που παίζει έντονα στον γερμανικό και τουρκικό Τύπο. 

Ο Ερντογάν αναμένεται να φθάσει στη γερμανική πρωτεύουσα την Πέμπτη, όπου θα του αποδοθούν πλήρεις κρατικές τιμές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης