Η Τουρκία αναβάλει την αγορά των ρωσικών S-400

Πίσω φαίνεται πως κάνει τελικά η Τουρκία στο θέμα των  S-400, αφού η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβολή των διαδικασιών για την απόκτηση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Αυτή η απόφαση έρχεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στις ΗΠΑ για το πάγωμα των πωλήσεων των αμερικανικών F-35 στην Άγκυρα.

Επισήμως, η Άγκυρα επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους για το πάγωμα της απόκτησης των S-400, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα της, στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.

Σύμφωνα με όσα μετάδωσε ο ΣΚΑΪ με πληροφορίες του Μανώλη Κωστίδη, η Άγκυρα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Εντύπωση προκαλεί η χρονική συγκυρία, αφού η αναβολή της παραλαβής του ρωσικού συστήματος γίνεται λίγο μετά την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μαβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσιγκτον, καθώς και την προ δύο ημερών, προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, θα υπάρξει πρόβλημα με τη στρατιωτική και βιομηχανική συνεργασία με τις ΗΠΑ, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη την παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης