Η Σ. Αραβία κατασκευάζει μεγάλη μονάδα παραγωγής αιολικής ενέργειας

Το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανάθεσε το έργο αιολικής ενέργειας Ντουμάτ Αλ Τζαντάλ, κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, σε κοινοπραξία υπό την ηγεσία της γαλλικής εταιρείας EDF και της Masdar με έδρα το Αμπού Ντάμπι, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Το έργο με ισχύ 400 μεγαβάτ θα είναι το πρώτο αιολικό πάρκο μεγάλης κλίμακας της Σαουδικής Αραβίας. Όταν ολοκληρωθεί, το πάρκο θα παράγει ενέργεια για έως και 70.000 νοικοκυριά της Σαουδικής Αραβίας και αναμένεται να δημιουργήσει σχεδόν 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Γραφείο Ανάπτυξης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας έλαβε τέσσερις προσφορές για το έργο, από εταιρείες με έδρα σε πέντε χώρες.

Το έργο απονεμήθηκε με βάση το επίπεδο κόστους ενέργειας ύψους 2,13 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ χαμηλής τιμής για ένα έργο αυτού του τύπου στη Μέση Ανατολή αλλά και την Ευρώπη, και την Αφρική. Η μέση ετήσια παραγωγή από τον αιολικό σταθμό αναμένεται να είναι περίπου 1,4 τεραβατώρες.

Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό από το υπουργείο, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μιας στρατηγικής πρωτοβουλίας του βασιλιά Σαλμάν για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κράτος που αποτελεί διαχρονικά παγκόσμιο ηγέτη παραγωγής πετρελαίου.

Το 2017, το βασίλειο ξεκίνησε μια νέα στρατηγική ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σχέδια να παράγει το 10% της ενέργειας του από ανανεώσιμες πηγές έως το 2023.

Με στόχο την επίτευξη παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας 9,5 γιγαβάτ μέχρι τότε, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο δήλωσε ότι θα αναπτύξει 30 νέα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επενδύσεις μεταξύ 30 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης