Η σιωπηρή σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου στρατιωτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της Συρίας, εντείνοντας τους φόβους ότι η Μέση Ανατολή κατευθύνεται προς έναν γενικευμένο πόλεμο. 
Το Ιράν που εμφανίζεται ως μια επιθετική δύναμη, από την κυβέρνηση Τραμπ και από τους Σαουδάραβες, έχει επεκτείνει σταθερά τη στρατιωτική παρουσία του στη Συρία από τότε που υποστήριξε τον Μπασάρ αλ Ασαντ μετά το 2011, αναπτύσσοντας πολιτοφυλακές από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, λιβανέζους μαχητές της Χεζμπολάχ και τους δικούς του Φρουρούς της Επανάστασης.

Το Ισραήλ μιλά για ανάπτυξη μιας μόνιμης ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία και μεταφορά προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ακόμη, οι Ισραηλινοί ανησυχούν για την κατασκευή από το Ιράν ενός υπόγειου εργοστασίου στον Λίβανο, το οποίο, όπως λένε, θα παράσχει στους μαχητές της Χεζμπολάχ βλήματα μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας.

Είναι βέβαιον ότι και οι δύο χώρες έχουν περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν από έναν γενικευμένο πόλεμο. Αλλά αν το Ιράν αρνηθεί να εγκαταλείψει τη Συρία και συνεχίσει να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία του εκεί και αν το Ισραήλ συνεχίσει τις διασυνοριακές επιδρομές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης