Η Ρωσία προειδοποιεί τον Ερντογάν: Μην επιτεθείς στο Ιντλίμπ

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τουρκία κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, λίγη ώρα αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι μια τουρκική επιχείρηση στην περιοχή «είναι θέμα χρόνου».

Η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν το 2018 να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ και να εγκαταστήσουν σημεία παρατήρησης στην επαρχία αυτή της Συρίας. Όμως έκτοτε η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να ερευνηθεί για πιθανούς δεσμούς με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Ερντογάν είναι η «πολιτική πτέρυγα» του δικτύου του Γκιουλέν, κατηγορώντας τον ότι επέτρεψε σε χιλιάδες Γκιουλενιστές να εισχωρήσουν στις τάξεις του κράτους.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, που με τη σειρά του κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι εμπλέκεται στο δίκτυο του Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα αποκαλεί FETO.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης