Η Πολωνία προσπαθεί να "σβήσει" μέρος της ιστορίας της

Η Suddeutsche Zeitung γράφει: «Ενώ πάρα πολλοί Πολωνοί βοήθησαν τους Εβραίους με τρόπο ηρωικό, άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τη ναζιστική Κατοχή για να εκβιάσουν τους Εβραίους, να τους κλέψουν ή και να τους δολοφονήσουν. Αυτή την πλευρά της ιστορίας η εθνικιστική κυβέρνηση δεν θέλει να την αντιληφθεί και να την συζητήσει.

Ο νέος νόμος είναι μια προσπάθεια ώστε η Πολωνία να παρουσιαστεί σαν ένα ηρωικό έθνος-θύμα με στόχο να θρέψει τον εθνικισμό και να ενισχύσει το δικό της κυβερνητικό στρατόπεδο. Αυτό δεν βοηθάει ούτε στην αναζήτηση της αλήθειας ούτε τιμάει την Πολωνία». 

Η Frankfurter Rundschau γράφει επίσης: «Το πολωνικό κράτος δεν συνεργάστηκε με τους φασίστες. Χιλιάδες Πολωνοί έσωσαν με κίνδυνο της ζωής τους Εβραίους. Παράλληλα όμως αρκετοί Πολωνοί συμμετείχαν στην κατάδοση, τη λήστευση και τη δολοφονία Εβραίων. Ο Καζίνσκι και το κόμμα του PiS δεν ενδιαφέρονται προφανώς να επεξεργαστούν τα όσα συνέβησαν με τον προσήκοντα τρόπο». 

Οι εφημερίδες σχολιάζουν αμφιλεγόμενο πολωνικό νόμο για το Ολοκαύτωμα, ο οποίος προβλέπει φυλάκιση μέχρι και τρία χρόνια αλλά και χρηματικό πρόστιμο για όποιον τολμήσει να ισχυριστεί ότι «το πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος» είχε οποιαδήποτε συνυπαιτιότητα στα εγκλήματα των Ναζί. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης