Η Νέα Ζηλανδία αποζημιώνει τους κατόχους ημιαυτόματων όπλων για να τα παραδώσουν στις αρχές

Στην άμεση εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς ημιαυτόματων όπλων, με στόχο να αποζημιωθούν οι κάτοχοι και η χώρα να απαλλαγεί μία και καλή από αυτά, προχωρά από σήμερα η Νέα Ζηλανδία, στον απόηχο της διπλής επίθεσης σε τεμένη στο Κράιστσερτς, τον Μάρτιο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι.  

Περισσότερα από 208 εκατ. δολάρια πρόκειται να διατεθούν σε αποζημιώσεις στους κατόχους ημιαυτόματων όπλων, η χρήση των οποίων απαγορεύτηκε διά νόμου μερικές εβδομάδες μετά τις επιθέσεις. Με τα χρήματα αυτά θα αποζημιωθούν οι κάτοχοι των ημιαυτόματων όπλων κατά 95% από την τιμή αγοράς τους.

«Το πρόγραμμα επαναγοράς και αμνηστίας έχει ένα στόχο: να βγουν από την κυκλοφορία τα πιο επικίνδυνα όπλα μετά την απώλεια ανθρώπινων ζωών στα τεμένη αλ Νουρ και Λίνγουντ», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στιούαρτ Νας.

Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν στην κατοχή τους τέτοιου είδους όπλα με άδεια, θα διαρκέσει έξι μήνες, το οποίο σημαίνει ότι έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να τα έχουν καταθέσει όλοι.

Η αστυνομία εκτιμά ότι συνολικά θα παραδοθούν 14.300 ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου. Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί στις αρχές περί τα 700.

Στις 15 Μαρτίου, ο ακροδεξιός Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, δράστης του μακελειού, χρησιμοποίησε πέντε όπλα, περιλαμβανομένων δύο ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου, για να σκορπίσει τον θάνατο στα δύο τεμένη. Αμέσως μετά, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας αυστηροποίησε την νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

Ο δράστης έχει δηλώσει αθώος και αναμένεται να δικαστεί του χρόνου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης