Η Μέι ενισχύει τις φτωχές πόλεις και κατηγορείται για δωροδοκία υπέρ του Brexit

Ένα σημαντικό κονδύλι, 1,6 δισ. λιρών, ετοιμάζεται να εγκρίνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων πόλεων και κοινοτήτων της χώρας.

«Για πάρα πολύ καιρό, η ευημερία της χώρας εξαπλωνόταν άδικα. Τώρα όμως θέλουμε να εργαστούμε για όλες τις πόλεις», υποστηρίζει η Τερέζα Μέι, ενώ το Εργατικό Κόμμα την κατηγορεί ευθέως ότι επιχειρεί να δωροδοκήσει τους βουλευτές του από το στρατόπεδο του Remain.

Τα περισσότερα χρήματα προορίζονται για περιοχές της βόρειας Αγγλίας, όπου η πλειοψηφία των πολιτών είχε ψηφίσει στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι αποκλειστικός στόχος του νέου μέτρου είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η εκπαίδευση των πολιτών και η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στις συγκεκριμένες περιοχές.

Καθώς ωστόσο ο χρόνος κυλάει αντίστροφα έως τις 29 Μαρτίου, οπότε η χώρα φεύγει οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως έως την επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, στις 12 Μαρτίου, οι Εργατικοί βλέπουν πίσω από την τελευταία κίνηση της πρωθυπουργού μία εμφανή προσπάθεια να εξαγοράσει την ψήφο τους υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης.

Η επίμαχη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών, σχετικά με τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., καταψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους Βρετανούς βουλευτές, τον Ιανουάριο.

Έκτοκτε η Μέι δεσμεύτηκε να επαναδιαπραγματευτεί το ακανθώδες ζήτημα του backstop, της προϋπόθεσης που θέτουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο η Ένωση φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πολύ λίγα βήματα, και μόνο στην πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία.

«Αυτό το ταμείο για τις πόλεις μυρίζει απελπισία από μια κυβέρνηση η οποία έχει καταλήξει να δωροδοκεί μέλη του κοινοβουλίου για να ψηφίσουν την βλαπτική νομοθεσία της για το Brexit», σχολίασε ο ΜακΝτόνελ, εκπρόσωπος των Εργατικών αρμόδιος για οικονομικά θέματα.

Η κυβέρνηση αρνείται ασφαλώς τα περί δωροδοκίας. «Οι πόροι υπάρχουν ανεξαρτήτως του αποτελέσματος», υποστήριξε στο BBC ο υφυπουργός αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση Τζέιμς Μπρόκεσαϊρ, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προσχωρήσει η συμφωνία για το Brexit.  

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης