Η Καλιφόρνια απαιτεί από όλα τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων να πωλούν αδέσποτα ζώα

Η πολιτεία της Καλιφόρνια απαγόρευσε επίσημα τα κυνοτροφεία, σε μία κίνηση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Το νομοσχέδιο με κωδικό AB485 απαιτεί επίσης τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων να πωλούν σκύλους, γάτες και κουνέλια από καταφύγια ζώων, ομάδες διάσωσης ή κέντρα υιοθεσίας. Ο στόχος της πολιτειακής κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί καλύτερη μεταχείριση των ζώων και κατοικίες για μερικά από τα 1,5 εκατομμύρια ζώα που υπόκεινται σε ευθανασία στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

Την περασμένη Παρασκευή, ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν υπέγραψε τη νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019. Στα καταστήματα θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 500 δολαρίων για την πώληση ενός ζώου που δεν είναι προϊόν διάσωσης. Πριν από την υπογραφή του μέτρου, 36 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο, είχαν περάσει παρόμοιες απαγορεύσεις στη μαζική εκτροφή κουταβιών.

Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας περιλαμβάνουν διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις που συμφωνούν ότι το νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει την καλύτερη μεταχείριση των ζώων, θα αποτρέψει την περιττή σκληρότητα που κυριαρχεί μεταξύ των κουταβιών, και θα προωθήσει περισσότερες υιοθεσίες διάσωσης.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από την τελευταία εξέλιξη. Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών καταστημάτων κατοικίδιων ζώων φοβούνται ότι η απαγόρευση θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους και θα περιορίσει την πρόσβαση των καταναλωτών στις πιο δημοφιλείς ράτσες. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων όμως υποστηρίζουν ότι η καλή μεταχείριση των ζώων είναι η πρώτη προτεραιότητα και ότι η νέα εντολή είναι μια νίκη για τα ανυπεράσπιστα κατοικίδια ζώα.

Οι υποστηρικτές του νέου νόμου της Καλιφόρνια ελπίζουν ότι θα και άλλες πολιτείες αλλά και χώρες θα εμπνευστούν να περάσουν παρόμοια νομοθεσία. Εξάλλου, πολλά κυνοτροφεία μαζικής παραγωγής είναι διαβόητα για τις απάνθρωπες και ανθυγιεινές συνθήκες τους, παρά τις εξαιρέσεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης