Η Ιαπωνία εγκαταλείπει τον αντιδραστήρα που θα παρήγαγε τα δικά του καύσιμα

Σε μια κίνηση που ίσως αλλάζει ριζικά την πολιτική διαχείρισης των πυρηνικών καυσίμων και αποβλήτων στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον πρωτότυπο πυρηνικό αντιδραστήρα του Μόνζου, ο οποίος ήταν σχεδιασμένος να μετατρέπει τα πυρηνικά απόβλητα σε καύσιμα.

Ο αντιδραστήρας, που βρίσκεται στο Τσουγκούρα της επαρχίας Φουκούι, λειτούργησε μόλις για 250 μέρες στα 22 χρόνια της λειτουργίας του, και κόστισε γύρω στα 9 δισ. δολάρια.

Εδώ και χρόνια το πρόγραμμα του Μόνζου παραμένει στη ναφθαλίνη. Για να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί με ακόμα 4,6  δισ. δολάρια -γι΄αυτό και η κυβέρνηση προτίμησε να κλείσει και να διαλύσει το εργοστάσιο, κάτι για το οποίο θα απαιτηθούν 30 χρόνια και 3,1 δισ. δολάρια.

«Θα παροπλίσουμε το Μόνζου, δεδομένου ότι για την επαναλειτουργία του θα απαιτούνταν σημαντικά έξοδα και χρόνος» ανέφερε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.

Η πυρηνική βιομηχανία της Ιαπωνίας εξαρτάται από εισαγόμενο ουράνιο, και ο «γρήγορος αναπαραγωγικός αντιδραστήρας» του Μόνζου ήταν σχεδιασμένος να αξιοποιεί πιο αποδοτικά τα πυρηνικά καύσιμα -μπορούσε να καίει ράβδους εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου και να παράγει περισσότερο πλουτώνιο και άλλα σχάσιμα υλικά από ό,τι καταναλώνει.

Παρόλο που η Ιαπωνία έκλεισε πολλούς πυρηνικούς σταθμούς μετά το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη γρήγορων αναπαραγωγικών αντιδραστήρων υγρού νατρίου.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Χιροσίγκε Σέγκο, «θα αξιοποιήσουμε πλήρως την πολύτιμη γνώση και εξειδίκευση που αποκτήσαμε στο Μόνζου καθώς προχωράμε μπροστά με την ανάπτυξη γρήγορων αντιδραστήρων [...] ξεκινώντας με το σχεδιασμό ενός στρατηγικού οδικού χάρτη».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης