Η επίθεση στη Σ. Αραβία σβήνει τις ελπίδες για συνάντηση Τραμπ - Ρουχανί

Εάν υπήρχε ένα ίχνος ελπίδας αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης, έσβησε μαζί με τη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Aramco, που δέχτηκε επίθεση από drones το περασμένο Σάββατο.

Οι ΗΠΑ αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η ιστορία των Χούθι, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης, δεν τους πείθει. Και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ επανέρχεται στα περί συνάντησης με Ιρανούς αξωματούχους για να τονίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί δίχως προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ήταν ο πρώτος που κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για την επίθεση. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ποιοι ευθύνονται, αλλά περιμένουν τις εκτιμήσεις της Σαουδικής Αραβίας προτού απαντήσουν.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ διέψευσε το επιτελείο του, το οποίο δήλωσε προ ημερών ότι είναι έτοιμος για μία άνευ προϋποθέσεων συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Τα Fake News λένε ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με το Ιράν, “χωρίς προϋποθέσεις”. Αυτή είναι μια ανακριβής δήλωση (ως συνήθως!)», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, έστω και αν αυτοί που είχαν κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του, αλλά και η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ.

Η Ευρώπη μέχρι στιγμής κρατάει αποστάσεις ασφαλείας όσον αφορά τους υπευθύνους. Η Βρετανία καταδίκασε το γεγονός, απέφυγε ωστόσο να κατηγορήσει το Ιράν, καλώντας μόνο τους Χούθι να εγκαταλείψουν.

Οι Χούθι από την πλευρά τους επιμένουν πρόθυμοι να αναλάβουν όλη την ευθύνη γι’ αυτό το μεγάλο πλήγμα στην καρδιά της πετραλαϊκής αυτοκρατορίας της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι όποια βοήθεια είχαν προήλθε μέσα από το βασίλειο. Και το Ιράν προφανώς απορρίπτει ως ψευδείς τις κατηγορίες του Πομπέο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η νέα επίθεση, η τελευταία σε μία σειρά επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, εγείρει νέα ερωτηματικά για την  ευάλωτη θέση της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις με drones.

Φέρνει επίσης στο προσκήνιο τη διάσταση απόψεων Σαουδικής Αραβίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο άλλοτε κοινό μέτωπο κατά των Χούθι της Υεμένης.

Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν πριν από δύο μήνες ότι αποσύρονται από τον τετραετή πόλεμο υποστηρίζοντας ότο ο στόχος τους επετεύχθη.

Μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει η «Guardian», εάν οι Σαουδάραβες θα αποφασίσουν ότι ο πόλεμος της Υεμένης αξίζει να συνεχιστεί, παρά την ολοένα αυξανόμενη απειλή για τη βιομηχανία πετρελαίου του βασιλείου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης