Η ΕΕ κάνει ένα θετικό βήμα για την κατάργηση της θανατικής ποινής

Ένα θετικό βήμα για την κατάργηση της θανατικής ποινής κάνει η ΕΕ, κάνοντας αυστηρό έλεγχο στις φαρμακευτικές ουσίες που εξάγονται και χρησιμοποιούνται για τις θανατηφόρες ενέσεις που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εκτελέσεις.

Η νατριούχος πεντοθάλη είναι το πρώτο από τα τρία φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις και η χρήση του δεν είναι άλλη από το να αναισθητοποιεί τον θανατοποινίτη πριν από τη χορήγηση των θανατηφόρων ουσιών.

Η συγκεκριμένη ουσία βρίσκεται σε έλλειψη και η μη εξαγωγή της θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό εκτελέσεων στις ΗΠΑ, αφού η μοναδική εταιρεία που την παρασκεύαζε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία Hospira σταμάτησε την παρασκευή της.

Η ουσία όμως εξακολουθεί να παρασκευάζεται στη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης κι έτσι στη Βρετανία τον Απρίλιο επιβλήθηκε απαγόρευση εξαγωγών.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι θέλει να εξασφαλίσει ότι καμία φαρμακευτική ουσία που εξάγεται από τη ΕΕ δεν θα χρησιμοποιείται «για τη θανατική ποινή, τον βασανισμό ή άλλη ανάλγητη, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία».

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν την απόφαση της ΕΕ "θετικό βήμα προς την κατάργηση της θανατικής ποινής".

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης