Η Γαλλία σκληραίνει την στάση της απέναντι στην Τουρκία

Σε μείζον πρόβλημα για την Ατλαντική Συμμαχία εξελίσσεται η κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με αφορμή το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, που έλαβε χώρα στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, στις 10 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Orucreis» πραγματοποίησε στις 10 Ιουνίου επιθετικούς ελιγμούς εναντίον της γαλλικής φρεγάτας «Courbet», η οποία περιπολούσε στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης.

Η γαλλική φρεγάτα προσπαθούσε να ελέγξει αν εμπορικό σκάφος, το οποίο συνόδευαν τουρκικά πολεμικά πλοία, μετέφερε φορτίο όπλων στη Λιβύη, αλλά εμποδίστηκε στην αποστολή της. Μάλιστα, οι Γάλλοι κατήγγειλαν ότι τα τουρκικά ραντάρ «κλείδωσαν» τρεις φορές τη φρεγάτα και ότι Τούρκοι ναύτες εμφανίστηκαν απειλητικοί, πάνω στα πλοία τους, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και προτάσσοντας ελαφρά όπλα στη διάρκεια του επεισοδίου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι οι ομόλογοί του από τα 27 κράτη-μέλη της Ενωσης θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου με μοναδικό θέμα την Τουρκία. «Με δικό μας αίτημα (της Γαλλίας), θα υπάρξει συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις 13 του μηνός με μοναδικό θέμα την Τουρκία.

Η Ενωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μπορεί να εξετάσουμε και πρόσθετες κυρώσεις», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος σε ακρόαση της Εθνοσυνέλευσης. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είχε θέσει πρόσφατα ζήτημα επανεξέτασης των σχέσεων Ευρώπης - Τουρκίας «χωρίς ταμπού» και από μηδενική βάση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης