Η βρετανική δικαιοσύνη αποφασίζει για το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ασάνζ

Για το αίτημα άρσης της ισχύος του εντάλματος σύλληψης του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αναμένεται να αποφανθεί σήμερα η βρετανική δικαιοσύνη. 

Ο 46χρονος Αυστραλός είχε βρει άσυλο τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφού καταζητείτο από τη σουηδική δικαιοσύνη εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό, τις οποίες αρνείται μέχρι και σήμερα.

Έπειτα από πολλές ανατροπές, οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές κατέληξαν να βάλουν στο αρχείο την υπόθεση τον Μάιο του 2017. Για τους συνηγόρους του, το ένταλμα των βρετανικών Αρχών για τη σύλληψή του έχει κατά συνέπεια χάσει τον λόγο ύπαρξής του.

Η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ επικαλείται τα προβλήματα υγείας του Αυστραλού, καθώς - όπως υποστηρίζει - δεν έχει πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες, πάσχει από κατάθλιψη, ενώ έχει επίσης προβλήματα στα δόντια και πόνους στην πλάτη.

Σε μία προσπάθεια να βρει λύση σ'αυτή τη δικαστική και διπλωματική σπαζοκεφαλιά, το Κίτο ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι έδωσε στον Ασάνζ την υπηκοότητα του Ισημερινού και απηύθυνε έκκληση στις βρετανικές Αρχές να του αναγνωρίσουν διπλωματικό καθεστώς, κάτι που θα του επέτρεπε να εγκαταλείψει την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία.

Όμως το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε να του αναγνωρίσει αυτό το καθεστώς, ενώ οι βρετανικές εισαγγελικές Αρχές επιμένουν ότι το βρετανικό ένταλμα σύλληψης παραμένει ακόμη έγκυρο, επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ παραβίασε τους όρους που του είχαν επιβληθεί όταν είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος.

Ο εισαγγελέας Άαρον Ουάτκινς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «γελοία» τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι δικηγόροι του Ασάνζ, ενώ η βρετανική αστυνομία έχει από την πλευρά της καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να συλλάβει τον Αυστραλό τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης