Η Βρετανία θα εξοφλήσει ομόλογα του... 18ου αιώνα!

Η Μ. Βρετανία αποφάσισε να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα που είχε εκδώσει το 1927 ο τότε Μέγας Θησαυροφύλακας της χώρας Ουίνστον Τσόρτσιλ προκειμένου να καλύψει δάνεια που είχαν συναφθεί τον 18ο αιώνα, κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων Πολέμων και κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει 218 εκατομμύρια λίρες (περίπου 277 εκατομμύρια ευρώ) στους κατόχους αυτών των ομολόγων του μεσοπολέμου, τα οποία τότε είχαν εκδοθεί με ετήσιο επιτόκιο 4%, χωρίς όμως συγκεκριμένη ημερομηνία αποπληρωμής του κεφαλαίου.

Μεταξύ των δανείων που θα αποπληρωθούν είναι και τα "εθνικά πολεμικά ομόλογα" του 1917 με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η βρετανική προσπάθεια κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα μέρος όμως των ομολόγων του 1927 κάλυψε πολύ παλαιότερες υποχρεώσεις: ορισμένες ανάγονταν στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν η Βρετανία χρειάστηκε να καλύψει τη χρεοκοπία της Εταιρείας Νοτίων Θαλασσών (είχε το προνόμιο του αποκλειστικού εμπορίου με τις αποικίες της Νότιας Αμερικής) που καταστράφηκε κατά την οικονομική κρίση της λεγόμενης "Φούσκας της Νότιας Θάλασσας".

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης