Η Αφρική «θα θρέψει την Κίνα» στο προσεχές μέλλον

Η Αφρική θα διαδραματίζει στο μέλλον όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη διατροφική ασφάλεια της Κίνας, η οποία προβαίνει σε κινήσεις όπως η παροχή βοήθειας, για να ενισχύσει τις συναλλαγές σε ό,τι αφορά τα γεωργικά προϊόντα με τη Μαύρη Ήπειρο, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν για λογαριασμό της νοτιοαφρικανικής τράπεζας Standard Bank, οι Σάιμον Φρίμαντλ και Τζέρεμι Στίβενς.

Η έρευνα διαγιγνώσκει ότι «η άνοδος των τιμών και η αστικοποίηση συντελούν στην αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων στην Κίνα, ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή τροφίμων παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Από σήμερα ως το 2015 οι δαπάνες για τρόφιμα στην Κίνα θα έχουν διπλασιαστεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Παράλληλα στο πλαίσιο της διατροφικής της αλυσίδας η Κίνα θα αντιμετωπίσει εντάσεις όσον αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες. Η αστικοποίηση και η εκβιομηχάνιση καταβροχθίζουν τις αγροτικές γαίες. Τα υδροφόρα στρώματα του υπεδάφους φθίνουν. Μεταξύ 1996 και 2006, η Κίνα έχασε 90 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης», επισημαίνουν στο πόρισμά τους οι Φρίμαντλ και Στίβενς.

Η Κίνα έχει «δύο χαρτιά να παίξει» στην Αφρική: «πρωτίστως, λόγω του ότι οι αγροτικές καλλιέργειες αποδίδουν χειρότερα από το αναμενόμενο στην Ήπειρο, προέχει να προσφερθεί κινεζική τεχνογνωσία και αναπτυξιακή βοήθεια, κάτι που ανοίγει για το Πεκίνο τον δρόμο της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων». Το δεύτερο χαρτί είναι το σχεδόν ανεκμετάλλευτο δυναμικό στην Υποσαχάρεια Αφρική, που μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Απο καιρό, η κινεζική κυβέρνηση έχει βλέψεις σε κράτη με πλούσιες αγροτικές εκτάσεις, πολιτικά σταθερά, και φίλα προσκείμενα στο Πεκίνο, όπως η Μοζαμβίκη, όπου έχει προβεί σε αξιοσημείωτες επενδύσεις στο γεωργικό τομέα, σύμφωνα με την μελέτη.

Στη Μοζαμβίκη, το Πεκίνο έχει επενδύσει σε καλλιέργειες βαμβακιού και σόγιας, προϊόντα υψηλής ζήτησης στην Κίνα. Έπονται οι επενδύσεις σε καλλιέργειες καφέ, τσαγιού, κρασιού, καουτσούκ, καπνού κ.ά.

Οι Αφρικανοί θα πρέπει πρωταρχικά να εστιάσουν στα δικά τους διατροφικά προβλήματα και να διαχειριστούν «με σύνεση» τη συνεργασία τους με την Κίνα στον πρωτογενή τομέα, αναφέρει η έρευνα.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης