Η Αργεντινή κρατικοποιεί Ισπανικό κολοσσό εξοργίζοντας την κυβέρνηση Ραχόι

YPF

 

Κρούσμα βίαιου κρατικού καπιταλισμού θεωρείται η απόφαση της Αργεντινής να εθνικοποιήσει Ισπανική εταιρεία πετρελαίων που δρα στη χώρα. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ παρουσίασε σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, που ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, και της οποίας στο εξής το κράτος το 51% ενώ το υπόλοιπο 49% θα κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής. 

Η Ισπανία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή την Αργεντινή ότι η «επίθεση» αυτή θα συνιστούσε παραβίαση της «αρχής της νομικής ασφάλειας». Η Repsol YPF είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή αφού ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης.

Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες ανέστειλε τις συναλλαγές όσον αφορά τους τίτλους της εν λόγω πετρελαϊκής, αμέσως μόλις η πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωνε το σχέδιο απαλλοτρίωσης.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τους υπουργούς του των Εξωτερικών και τη Βιομηχανίας για να εξετάσει την απάντηση που θα δοθεί στην Αργεντινή.

«Θα προασπίσουμε τα ισπανικά συμφέροντα μόλις θα έχουμε αναλύσει την κατάσταση», τόνισε πηγή προσκείμενη στο υπουργικό συμβούλιο ενώ η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της Αργεντινής είπε: «Θα δοθεί πλήρης απάντηση που θα προασπίσει το συμφέρον των ισπανικών εταιρειών στην Αργεντινή».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης