Η ανορθόγραφη επιστολή του Ναπολέοντα αγοράστηκε από το Μουσείο Γραμμάτων και Χειρογράφων του Παρισιού έναντι 325.000 ευρώ

Η ανορθόγραφη επιστολή του Ναπολέοντα

Ένα από τα τρία χειρόγραφα σημειώματα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη γραμμένα στα αγγλικά που έχουν σωθεί πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 325.000 ευρώ. Είναι γραμμένο στα αγγλικά την εποχή που ήταν εξόριστος στην Αγία Ελένη και το αγόρασε το Μουσείο Γραμμάτων και Χειρογράφων του Παρισιού.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 9 Μαρτίου 1816 και απευθύνεται στον κόμη Εμανουέλ ντε λας Καζ, σύντροφό του στην εξορία και μέλλοντα συντάκτη των απομνημονευμάτων του έκπτωτου αυτοκράτορα. Στα «Απομνημονεύματα της Αγίας Ελένης» ο κόμης Εμανουέλ ντε λας Καζ, αναφέρει πως το Μάρτιο του 1816 ο Ναπολέοντας τού έγραψε επιστολές στα αγγλικά, κυρίως για να εξασκηθεί στη γλώσσα των δεσμοφυλάκων του, καθώς είχε αποφασίσει να μάθει αγγλικά μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

«Είναι δύο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Δεν έχω ύπνο» ξεκινά το γράμμα. Όπως αναφέρει μάλιστα σε αυτήν, ένα πλοίο επρόκειτο να προσδέσει στην Αγία Ελένη εντός επτά ημερών και να φέρει νέα από την Ευρώπη. Παρουσιάζει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας των λαθών που περιέχει, μιας και ο Ναπολέοντας δεν είναι ακόμη καλός γνώστης της ξένης γλώσσας.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Osenat, η συγκεκριμένη επιστολή του Ναπολέοντα Α' είναι μια από τις τρεις μόνο γνωστές στον κόσμο»και η αξία της οποίας είχε εκτιμηθεί μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ αλλά πουλήθηκε πολύ ακριβότερα.

Τελικά, ο πρώην αυτοκράτορας άφησε την τελευταία του πνοή στην Αγία Ελένη χωρίς να έχει τελειοποιήσει τις γνώσεις του στα αγγλικά, το 1821, σε ηλικία 51 ετών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης