Η ανευθυνότητα του ανθρώπου φέρνει ισχυρότερους τυφώνες

Συνεχώς ισχυρότερους τυφώνες θα φέρνει η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που συμβουλεύτηκε 17 μετεωρολόγους και ειδικούς για το φαινόμενο της υπεθέρμανσης του πλανήτη αλλά και για τους τυφώνες.

Ακόμα πάντως είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς το ακριβές μέγεθος επιρροής του «φαινομένου του θερμοκηπίου» στην εκδήλωση ενός συγκεκριμένου τυφώνα, όπως ο τυφώνας Φλόρενς που «χτύπησε» αυτή την εβδομάδα τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Όμως,  «οι άνθρωποι έχουμε βάλει το χέρι μας» για την πρόκληση ισχυρών τυφώνων και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη σίγουρα «βάζει» όλο το οικοσύστημα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επί χρόνια, οι επιστήμονες απέφευγαν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα. Με τη βοήθεια στατιστικών και μοντέλων πληροφορικής, πρόσφατες μελέτες «δείχνουν» ότι τα καιρικά φαινόμενα θα ήταν πολύ διαφορετικά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος.

Μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν πλέον ως βασική αιτία για τον τυφώνα Φλόρενς τον άνθρωπο. «Ο όγκος του νερού που προέρχεται από τους τυφώνες είναι η πιο ισχυρή σύνδεση που έχουμε», σημειώνει ο επιστήμονας Τζιμ Κοσσιν.

Στην περίπτωση του Φλόρενς είναι πολύ πιθανό ο ωκεανός να έχει θερμανθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα οι ισχυρές βροχές που προκαλούν τυφώνες να είναι πιο καταστροφικές λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Οσο πιο θερμός είναι ο αέρας και το νερό τόσο πιο ισχυρές είναι οι καταιγίδες», καταλήγουν. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης