ΗΠΑ: SOS για ζημιά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από την Κλιματική Αλλαγή

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να κοστίσει στις ΗΠΑ η κλιματική αλλαγή έως το τέλος του αιώνα, όπως προκύπτει από έκθεση του Κογκρέσου, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν… πιστεύει στην κλιματική αλλαγή, η έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου προβλέπει πολλαπλές ζημιές σε υγεία, υποδομές, αγροτική παραγωγή και οικονομία, λόγω των δραματικών αλλαγών στο κλίμα.

Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη συνδρομή 12 κυβερνητικών υπηρεσιών και τουλάχιστον 300 επιστημόνων, απευθύνεται προειδοποίηση για τον υψηλό αντίκτυπο του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και καλείται η Ουάσιγκτον να αναλάβει άμεσα δράση.

«Με τη συνεχιζόμενη αύξηση στις εκπομπές αερίων, οι ετήσιες ζημίες σε ορισμένους οικονομικούς τομείς προβλέπεται να ανέλθουν έως το 2100 σε δισεκατομμύρια δολάρια -άνω του τωρινού ΑΕΠ πολλών αμερικανικών πολιτειών», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Αναφέρεται δε, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα πλήξει δυσανάλογα τους φτωχούς πολίτες, θα υπονομεύσει την ανθρώπινη υγεία, θα καταστρέψει τις υποδομές, θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα του νερού, θα μεταβάλλει τις ακτογραμμές και θα αυξήσει το κόστος παραγωγής στις βιομηχανίες.

Ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη «παρούσες», οι μελλοντικές προβλέψεις για ζημιές θα μπορούσαν να αντιστραφούν, εφόσον οι εκπομπές αερίων μειωθούν δραστικά. «Οι μελλοντικοί κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή εξαρτώνται πρωτίστως από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σε σχόλιό τους, διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη έκθεση ενισχύει τις εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης εκ μέρους των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή η έκθεση καθιστά σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα πρόβλημα του μακρινού μέλλοντος. Συμβαίνει αυτήν την ώρα, σε κάθε γωνιά της χώρας» δηλώνει ενδεικτικά, η Μπρέντα Εκβάρζελ, διευθύντρια επιστημών του κλίματος στην «Union of Concerned Scientists».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης