ΗΠΑ: Το ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας προσφεύγει εναντίον των θυμάτων

Αγωγή εις βάρος εκατοντάδων θυμάτων της μαζικότερης φονικής επίθεσης στη σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της για το μακελειό στο Λας Βέγκας πέρσι τον Οκτώβριο κατέθεσε η εταιρεία MGM Resorts, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο από όπου άνοιξε πυρ ο δράστης.  

Η εταιρεία υποστηρίζει στις αγωγές της ότι δεν φέρει καμία ευθύνη στους επιζώντες ή τις οικογένειες των θυμάτων και βασίζεται σε νόμο ο οποίος θεσπίστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ηςΣεπτεμβρίου 2001. Βάσει αυτού του νόμου, σε τέτοιου είδους μαζικές επιθέσεις υπεύθυνο είναι το ομοσπονδιακό κράτος.

Οι αγωγές κατατέθηκαν κυρίως σε θύματα που είτε έχουν μηνύσει την εταιρεία και εθελοντικά παραιτήθηκαν από τις απαιτήσεις τους είτε έχουν απειλήσει ότι θα το κάνουν.  

Την 1η Οκτωβρίου 2017, ένας 64χρονος Αμερικανός, ευκατάστατος λογιστής, είχε ανοίξει πυρ από τη σουίτα του στο ξενοδοχείο Mandalay Bay με στόχο το ανύποπτο κοινό που παρακολουθούσε συναυλία σε ανοικτό χώρο. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν η ζωή τους 58 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 800. Στη συνέχεια, ο δράστης αυτοκτόνησε στρέφοντας το τουφέκι του στον εαυτό του, πριν φθάσουν οι αστυνομικοί.

Περίπου 2.500 άνθρωποι - επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων - είχαν μηνύσει τον όμιλο των ξενοδοχείων, ή είχαν εκφράσει την πρόθεση να το κάνουν, προσάπτοντάς του ευθύνες εξ αμελείας.

Η MGM Resorts προσέφυγε την περασμένη Παρασκευή στη Δικαιοσύνη στη Νεβάδα και σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Λος Άντζελες, αξιώνοντας να μπουν στο αρχείο οι αγωγές εις βάρος της.

Παρότι η MGM Resorts τόνισε στην προσφυγή της ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να ζητήσει χρήματα από τα θύματα και απλώς θέλει η διαδικασία των προσφυγών εναντίον της να εξεταστεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο με βάση τον Safety Act, τον νόμο που θεσπίστηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η κίνηση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης