ΗΠΑ: Την καθιέρωση ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης θέλει ο Τραμπ

Τη διεξαγωγή κάθε χρόνο μίας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Ουάσιγκτον επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι απόλυτα αλληλέγγυος προς τους στρατιωτικούς που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για να εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας. Ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να μελετήσει τη διοργάνωση μιας τελετής στη διάρκεια της οποίας όλοι οι Αμερικανοί θα μπορούν να εκφράσουν την αναγνώρισή τους» στις ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα Washington Post.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί στην ιδέα να γίνεται μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Ουάσιγκτον ήδη πριν εκλεγεί και δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τη στρατιωτική παρέλαση που παρακολούθησε τη 14η Ιουλίου στη Γαλλία, όπου τον υποδέχθηκε με όλες τις τιμές ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τραμπ είχε αναφερθεί προεκλογικά στην ιδέα να γίνεται παρέλαση στην Ουάσιγκτον την 4η Ιουλίου, την ημέρα της αμερικανικής εθνικής εορτής.

Η πρωτοβουλία του προέδρου προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις από πλευράς των επικριτών του, που συνέκριναν τη συμπεριφορά του με εκείνες ηγετών αυταρχικών καθεστώτων.

«Τι παράλογη κατασπατάληση χρήματος. Ο Τραμπ συμπεριφέρεται περισσότερο σαν δικτάτορας παρά σαν πρόεδρος», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός των Δημοκρατικών Τζιμ ΜακΓκόβερν.

Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Τραμπ ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ να εξετάσουν αυτή την προοπτική στη διάρκεια μιας συνάντησης στο Πεντάγωνο τη 18η Ιανουαρίου.

«Το φύλλο πορείας έλεγε: θέλω μια παρέλαση σαν αυτή της Γαλλίας», ανέφερε ένας αξιωματικός του αμερικανικού στρατού μιλώντας στην εφημερίδα και πρόσθεσε ότι η εκτέλεση της προεδρικής διαταγής ανατέθηκε «στα ανώτατα κλιμάκια του στρατού».

Ωστόσο μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία επισήμανε στην εφημερίδα ότι οι σχεδιασμοί για την παρέλαση βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης ιδεών και τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης