ΗΠΑ: Τέλος το shutdown - Τουλάχιστον 6 δισ. δολάρια κόστισε

Τον νόμο που βάζει τέλος στην αναστολή λειτουργίας επί 35 ημέρες μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το κείμενο ενέκριναν ομόφωνα αρχικά η Γερουσία και κατόπιν η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Τραμπ διαμήνυσε πάντως ότι, εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνησή του και το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση (ύψους 5,7 δισ. δολαρίων) της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, θα υπάρξει νέο shutdown.

Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από αρκετούς αναλυτές πολιτική νίκη για τους Δημοκρατικούς, τρεις ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του μεγιστάνα πως δεν θα «παραδινόταν» μπροστά στην άρνηση της αντιπολίτευσης να εγκρίνει τα κονδύλια που έχει ζητήσει για το τείχος.

S&P: Τουλάχιστον 6 δισ. δολάρια έχασε η οικονομία λόγω του shutdown

Σε τουλάχιστον 6 δισ. δολάρια ανήλθε η ζημία της οικονομίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του shutdown, ποσό που αναλογεί στα απολεσθέντα έσοδα διότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν σε αναγκαστική αργία και διότι διακόπηκαν άλλες, εξωτερικές δραστηριότητες που συνδέονται με το αμερικανικό δημόσιο, σύμφωνα με τον οίκο S&P Global Ratings.

Αν και το shutdown τελείωσε, το γεγονός ότι ελάχιστη συναίνεση καταγράφεται στο Καπιτώλιο πιθανότατα θα πλήξει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και το κλίμα στη χρηματαγορά, προειδοποιεί ο οίκος σε σημείωμά του.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από Reuters

Δείτε επίσης