ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη

Στην τελική ευθεία για την ιστορική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται οι Δημοκρατικοί, καθώς αύριο αναμένεται να αποφασίσουν πότε ακριβώς θα διαβιβαστούν τα άρθρα παραπομπής του Αμερικανού προέδρου στη Γερουσία.

Καθώς θεωρείται μάλλον απίθανο να καταθέσουν νέοι μάρτυρες στη δίκη παραπομπής του Τραμπ, το οποίο ήταν και ο λόγος που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθυστερήσει τη διαδικασία, η πρόεδρος του Σώματος Νάνσι Πελόζι προειδοποίησε χθες μιλώντας στο ABC ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πληρώσουν γι’ αυτό το πολιτικό κόστος.

Η Νάνσι Πελόζι έχει καθυστερήσει να διαβιβάσει τις κατηγορίες προκειμένου να πείσει τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ να συμφωνήσει να συμπεριλάβει νέες καταθέσεις μαρτύρων και αποδείξεις για την πίεση που φέρεται να άσκησε ο Τραμπ στον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο ΜακΚόνελ υποστηρίζει ότι έχει τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να αρχίσει τη δίκη χωρίς κάποια δέσμευση για ακρόαση επιπλέον μαρτύρων.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μία στροφή 180 μοιρών, ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας Τζον Μπόλτον δήλωσε για πρώτη φορά πρόθυμος να καταθέσει στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον του ζητηθεί. Εάν όντως καταθέσει, ο Μπόλτον θα είναι ο ανώτερος πρώην συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου που θα παραστεί ως μάρτυρας στη δίκη του.

Η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων - η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς - ψήφισε τον Δεκέμβριο υπέρ της παραπομπής του Τραμπ, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, καθώς εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε τη στρατιωτική βοήθεια για να πιέσει την ουκρανική κυβέρνηση να ανοίξει έρευνα εις βάρος του πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται επίσης ότι παρεμπόδισε την έρευνα του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με την Πελόζι, η καθυστέρηση βοήθησε στο να συνειδητοποιήσουν οι Αμερικανοί την ανάγκη για «δίκαιη δίκη» με τις καταθέσεις μαρτύρων και την παρουσίαση αποδείξεων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης