ΗΠΑ: Σε κυκλώνα θα μετατραπεί εντός της ημέρας η τροπική καταιγίδα «Κρις»

Σε κυκλώνα αναμένεται να μετατραπεί εντός της ημέρας, η τροπική καταιγίδα «Κρις», όπως προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους του NHC, που εδρεύει στο Μαϊάμι, η καταιγίδα απείχε περίπου 340 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Χάτερας στη Βόρεια Καρολίνα, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 110 χιλιομέτρων την ώρα. Το σύστημα αυτό αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο την Τετάρτη, όπως ανέφερε το NHC.

Ο μέχρι πρότινος κυκλώνας Μπέριλ εξασθένησε στο μεταξύ σε καταιγίδα, η οποία ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πλημμύρες στο Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Ο «Κρις» θα ακολουθήσει βορειοανατολική τροχιά από το βράδυ της Τρίτης, κατά μήκος των αμερικανικών ακτών, και ενδέχεται να φθάσει πάνω από το έδαφος στην επαρχία Νέα Σκοτία του Καναδά αργά την Τετάρτη ή νωρίς την Πέμπτη.

Τα απομεινάρια του συστήματος του κυκλώνα Μπέριλ αναμένεται να προκαλέσουν βροχοπτώσεις 5-10 εκατοστών στο Πουέρτο Ρίκο, που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις ΗΠΑ πέρυσι, αφήνοντας πίσω τους υλικές ζημιές αξίας που αποτιμήθηκε ότι ανέρχονταν σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για πλημμύρες, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους στο Πουέρτο Ρίκο και στις Παρθένες Νήσους, καθώς επίσης και στη Δομίνικα και στη Γουαδελούπη.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρδο Ρουσελιό, ανακοίνωσε ότι άνοιξαν πάνω από 40 κέντρα υποδοχής προληπτικά.

Ο κυκλώνας Μαρία προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στο Πουέρτο Ρίκο την 20ή Σεπτεμβρίου 2017, θέτοντας εκτός λειτουργίας τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί. Μέχρι και σήμερα, περίπου 7.000 κατοικίες και επιχειρήσεις στο Πουέρτο Ρίκο δεν έχουν ρεύμα, αφού ο κυκλώνας ισοπέδωσε το δίκτυο ηλεκτροδότησης η συντήρηση του οποίου ήταν ανεπαρκής ήδη πριν από το πλήγμα του κυκλώνα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης