ΗΠΑ: Προσωρινή αναστολή της εκπαίδευσης στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας της Σ. Αραβίας σε βάσεις της Φλόριντα

Την προσωρινή αναστολή της εκπαίδευσης 303 στελεχών των ένοπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, χειριστών και μηχανικών αεροσκαφών, σε τρεις αεροναυτικές βάσεις στη Φλόριντα ανακοίνωσε την Τρίτη το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα στέλεχος της σαουδαραβικής Π.Α. σε αεροναυτική βάση στην Πενσακόλα, όπου εκπαιδευόταν, υπόθεση που οι ομοσπονδιακές αρχές χειρίζονται ως τρομοκρατική ενέργεια.

Την αναστολή, που αναμένεται να διαρκέσει 5 ως 10 ημέρες, διέταξε ο υφυπουργός Άμυνας Ντέιβιντ Νόρκουιστ.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του αμερικανικού Π.Ν., η αναστολή της εκπαίδευσης τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα. Η εκπαίδευση θα ξαναρχίσει μέσα σε τάξεις εντός της εβδομάδας, όμως δεν είναι σαφές για πόσο θα διαρκέσει η αναστολή της εκπαίδευσης των Σαουδαράβων χειριστών στον αέρα.

Την ίδια ώρα η σεναριολογία συνεχίζεται για τα κίνητρα του δράστη - του 21χρονου Μοχάμεντ αλ Σαμράνι -  ο οποίος χρησιμοποίησε ένα πιστόλι Γκλοκ που είχε αγοράσει νόμιμα στις ΗΠΑ. 

Το επεισόδιο επανέφερε στο προσκήνιο τις εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, χώρα που ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει σύμμαχο εκ των ων ουκ άνευ στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει η στενή διμερής σχέση να διατηρηθεί και οι πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού να συνεχιστούν, παρά την κατακραυγή στις ΗΠΑ για την εμπλοκή του βασιλείου στον πόλεμο στην Υεμένη και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πέρυσι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης