ΗΠΑ: Πίσω από την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας

Η Κίρστεν Νίλσεν «έπαιζε με τη φωτιά» τουλάχιστον έναν χρόνο. Η γυναίκα που ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έγινε η προσωποποίηση των πλέον αμφιλεγόμενων πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης αρκετές φορές σε αυτό το διάστημα.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το μεταναστευτικό και ο διάλογος για το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού φούντωνε ξανά, πληροροφορίες από τον Λευκό Οίκο ήθελαν τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει δρομολογήσει την απομάκρυνσή της, λόγω της «αδύναμης απόδοσής της». Τι σημαίνει τελικά η παραίτηση της Νίλσεν;

Οι περισσότερες αναφορές θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο δυσαρεστημένο μαζί της στον «χαλαρό» τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτό που ο ίδιος ονόμασε «κρίση στα νότια σύνορα».

Τον περασμένο Μάιο μάλιστα, οι «New York Times» έγραφαν ότι ο Τραμπ ταπείνωσε τη Νίλσεν ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, επειδή δεν μπόρεσε να ελέγξει τους παράτυπους μετανάστες που περνούσαν τα αμερικανικά σύνορα. Σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα, η Νίλσεν δρομολογούσε από τότε την παραίτησή της.

Έκτοτε συνέβησαν πολλά. Και η Νίλσεν συνέδεσε το όνομά της με την πολιτική του διαχωρισμού των οικογενειών των παράτυπων μεταναστών στα σύνορα.

Η δικαιοσύνη έβαλε φρένο πέρσι το καλοκαίρι και σε αυτήν την αμφιλεγόμεη πολιτική του Τραμπ και ο Αμερικανός πρόεδρος σταδιακά υποχώρησε. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Νίλσεν σηματοδοτεί πιθανότατα τη διάθεσή του για μία νέα μετωπική σύγκρουση στο μεταναστευτικό.

Μερικούς μήνες αργότερα, η Νίλσεν έπρεπε να υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια την εκβιαστική μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (το λεγόμενο shutdown), προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει το κονδύλι των πέντε και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τειχους.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων – την οποία έλεγχουν τώρα οι Δημοκρατικοί – οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες άνοιξαν. Ο Τραμπ ωστόσο δεν έμεινε ικανοποιημένος, ούτε από την έκβαση του ζητήματος ούτε από τη δουλειά της υπουργού του.

Η παραίτησή της ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου επισκέφτηκε τα σύνορα με τον Αμερικανό πρόεδρο. Δημοσίως, στην επιστολή της παραίτησής της, η 46χρονη Νίλσεν δεν είπε κουβέντα για ποιον λόγο αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Αρκέστηκε μόνο σε γενικόλογα του τύπου «τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για μένα να αποχωρήσω», καθώς και πως «οι ΗΠΑ είναι σήμερα ασφαλέστερες» απ’ ό,τι ήταν προτού αναλάβει εκείνη καθήκοντα, τον Δεκέμβριο του 2017.

Η παραίτηση της Νίλσεν είναι απολύτως συμβατή με την αστραπιαία ταχύτητα με την οποία αντικαθίστανται υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι στην ταραχώδη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Από την αρχή της θητείας του Αμερικανού προέδρου, συνολικά 17 ανώτατοι αξιωματούχοι σε ρόλους-κλειδιά έχουν μετακινηθεί ή απομακρυνθεί.

Επίσης, η αποχώρηση της Νίλσεν υπενθυμίζει πόσο ανδροκρατούμενη είναι η κυβέρνηση του Τραμπ. Με την παραίτησή της, μένουν μόνο τρεις γυναίκες σε σημαντικές θέσεις: η Τζίνα Χάσπελ ως διευθύντρια της CIA, η Μπέτσι Ντεβός ως υπουργός Παιδείας και η Ιλέιν Τσάο στο υπουργείο Μεταφορών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης