ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση στην αστυνομία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αδιέξοδο στη Γερουσία

Νομοσχέδιο για μεγάλες αλλαγές στην αστυνομία υιοθέτησε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων, ακριβώς έναν μήνα μετά τον θάνατο από ασφυξία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς, ένα γεγονός που προκάλεσε στις ΗΠΑ ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Το νομοσχέδιο, που πήρε το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ, δεν αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Και παρά την επιθυμία και των δύο κομμάτων να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, οι θέσεις τους είναι τόσο διαφορετικές που δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το θέμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος ως τακτική ακινητοποίησης ενός υπόπτου και βάλει εναντίον της ασυλίας της οποίας χαίρουν οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, για αδικήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά, απαγορεύει στους αστυνομικούς να εισβάλλουν στα σπίτια υπόπτων χωρίς να χτυπούν πρώτα την πόρτα. Σε ένα τέτοιο περιστατικό σκοτώθηκε τον Μάρτιο η Μπριόνα Τέιλορ, μια 26χρονη Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια, η οποία έπεσε νεκρή από τα πυρά των αστυνομικών μέσα στο σπίτι της.

Επτά άοπλοι Αφροαμερικανοί έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ, ενώ το 2019 ο αριθμός τους έφτασε τους 14. Σε αυτούς όμως δεν περιλαμβάνονται άνθρωποι που πέθαναν με άλλους τρόπους κατά την παρέμβαση της αστυνομίας ή κατά τη σύλληψή τους, όπως ο Τζορτζ Φλόιντ. Οι ειδικοί καταγγέλλουν ότι τα στοιχεία για τα περιστατικά αυτά είναι ελλιπή.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης